Online Opleiding Misdaadjournalistiek
Bent u journalist of werkt u in een aanverwant beroep en zou u op meer diepgravende wijze onderzoek willen doen naar (zware) misdaad? Dan is deze nieuwe opleiding iets voor u. In deze opleiding leert u hoe u zich staande kunt houden in de duistere wereld van zware criminelen. En hoe u de onderste steen alsnog boven kunt krijgen.
Inhoud
Tijdens de opleiding komen uiteenlopende relevante thema’s binnen de misdaadverslaggeving aan bod. Denk hierbij aan officiële en niet-officiële bronnen, bronbescherming en specifieke kenmerken van de misdaadjournalistiek. U leert de do’s en don’ts. Hoe krijgt u een politiedossier in handen en wat doet u er mee? Wat mag een journalist wat een rechercheur niet mag – en andersom?
Welke opsporingsmethoden gebruikt de politie (onder andere verhoren, technisch onderzoek, tappen, observeren en afluisteren)? Welke soort rechtszittingen zijn er en welke positie heeft de verdachte en het OM in het proces? Wat is de rol van advocaten? En hoe werken tbs, proefverlof en voorlopige hechtenis?
Toolbox
Hoe kunt u via internet diepgaande informatie vinden over personen en bedrijven? Wat zijn ‘deep databases’ en hoe krijgt u er informatie uit? Hoe vindt u mobiele telefoonnummers van mensen? Hoe vindt u oud-werknemers van bepaalde bedrijven? Waar woont familie van een verdachte? Hoe vindt u harde cijfers en feiten over misdaad? Hoe kunt u social media van personen analyseren? Wie zit er achter anonieme accounts of websites? De online gereedschapskist van de misdaadjournalist komt ruimschoots aan bod.
Geheime opnames en veiligheid
Het opnemen van telefoongesprekken en het maken van opnames met verborgen camera en/of microfoon: wat mag wel en wat mag niet? Ook de risico’s die kleven aan de misdaadjournalistiek worden behandeld. Hoe voorkomt u bedreigingen, wat te doen als die er toch komen en wat zijn de praktische en juridische opties (aangifte doen of niet)? Welke rol kan justitie spelen?
Genres, schrijfstijl en visualisering
Hoe schrijft u verschillende soorten artikelen (bijvoorbeeld een achtergrondartikel, nieuwsbericht, reconstructie)? Wat doet u met uniek beeldmateriaal in uw bezit. Hoe gaat u om met namen en foto’s? Hoe visualiseert u criminele netwerken? Hoe pitcht u een artikel? Welke mogelijke opdrachtgevers zijn er en in welk soort artikel zijn ze geïnteresseerd? Er is ook aandacht voor de vraag: hoe schrijft u literaire non-fictie?
U leert onder meer over:
- het Nederlandse strafsysteem
- tools voor onderzoeksjournalistiek
- een WOO-verzoek
- de reconstructie
- veiligheid en risicobeheersing.
Docenten
De opleiding wordt verzorgd door verschillende ervaren onderzoeksjournalisten. Wim van de Pol is hoofdredacteur van de misdaadnieuwssite Crimesite. Voorheen werkte hij voor het NOS-journaal en het televisieprogramma Zembla. Hij is auteur van verschillende misdaadboeken waaronder De Crime Top 100. De grootste criminelen van Nederland.
Devid Ilievski is auteur van Sreten ‘Joca’ Jocic. De opkomst en ondergang van de Joego-maffiabaas. Hij schreef eerder misdaadverhalen voor Nieuwe Revu, Panorama en De Groene Amsterdammer. In het verleden werkte hij ook voor Opgelicht?! van de Tros en doceerde hij onderzoeksjournalistiek aan de School voor Journalistiek in Tilburg en de Vrije Universiteit in Amsterdam.
Vincent Verweij is onderzoeksjournalist en programmamaker voor onder andere de televisieprogramma’s KRO Reporter, Brandpunt en Zembla. Samen met Van de Pol is hij oprichter van Crimesite. Verweij schreef meerdere true crime boeken waaronder Cold Cases. De grootste misdaad mysteries.
Wanneer?
De opleiding start op dinsdag 4 februari 2025 en bestaat uit zes bijeenkomsten. Elke bijeenkomst vindt online plaats van 19.30 tot 21.30 uur via MS Teams of Google Meet. De data zijn 4, 11, 18 en 25 februari en 4 en 11 maart 2025.
Kosten
De kosten zijn 599 euro. Behalve een pc met internetverbinding heeft u verder niets anders nodig om deze opleiding online te volgen. Schrijf u via onderstaande knop direct in. Na deelname ontvangt u een certificaat.
Certificering
Er is basiskennis van de journalistiek vereist. De online opleiding is voor journalisten die zich verder willen specialiseren, alsook voor voorlichters, advocaten, politie- en justitiepersoneel, bloggers en studenten.